Maailmanluokan rakkautta ruokaan ja leipureihin

Uudet tuulet puhaltavat Pinellaan maailmalta

Turkulaisten oma klassikko Pinella avasi keväällä ovensa maailmalle, kun ravintola sai uuden, ruokaa rakastavan tehotiimin. Ravintolapäällikkö Laura Vähätalo aloitti talvikauden pohjoismaisilla mauilla ja keittiömestari Kim Mustonen tuo Aurajoen rannalle tuoretta kokemusta Michelin-ravintoloista Suomesta ja maailmalta. Pinellan ainutlaatuista ravintolahistoriaakaan ei ole unohdettu. Uudella kevätmenulla nähdään 5.3. alkaen mm. 40-, 50- ja 60-lukujen menuista löytyneiden aarteiden inspiroima ”Pinellan klassinen kolminen”, tietysti Mustosen tyyliin.

Ravintolapäällikkö Laura Vähätalo otti ohjat Pinellassa vuodenvaihteessa. ”Pinella oli tuttu minulle jo entuudestaan, sillä työskentelin Pinellan omistavan Sunborn Cateringin palveluksessa Turun Logomossa ennen muuttoani ulkomaille”, Islannista vastikään palannut Laura kertoo. Mukanaan Turkuun hän toi pohjoisen tuulahduksen. ”Huomasin, ettei täältä oikein löytynyt ravintolaa, jossa pääsisi maistelemaan pohjoisen keittiön klassikoita”. Talvimenun teemana ovatkin perinteiset maut Pohjolasta ja Venäjältä – listalta löytyy mm. borssikeitto ja blinit, jotka venäläisestä reseptiikastaan huolimatta valmistetaan kotimaisista raaka-aineista. ”Halusimme piristää kaupungin ravintolatarjontaa ja tuoda saataville kylmään vuodenaikaan sopivia, lämmittäviä annoksia”, Laura jatkaa.

Helmikuussa Pinellaan saatiin lisää kansainvälistä kokemusta, kun Kim Mustonen liittyi remmiin. Mm. vuoden kokki 2018 -finaalissa kisanneelle ja useissa Michelin-ravintoloissa työskennelleelle Kimille Pinella oli uusi, mutta sitäkin kiinnostavampi tuttavuus. Vastikään Turkuun muuttanut keittiömestari vaikuttui heti uuden kotikeittiönsä miljööstä ja historiasta. ”Pinella on ollut kohtaamispaikkana vuosikymmenten ajan, ja nyt ymmärrän miksi”, Kim sanoo. ”Annoksissa yhdistyy sekä oma näkemykseni että ravintolan ruoka- ja kulttuurihistoriallinen arvokkuus.” Uudella kevätmenulla tullaankin näkemään ”Pinellan klassinen kolmonen”, jonka annokset Kim on tuunannut Pinellan eri vuosikymmenten menujen aarteista.

Rakkaus yhdistää

Laura otti uuden taisteluparinsa innolla vastaan. ”Huomasin heti, että meillä on sama rakkaus ruokaan ja ajatus siitä, mihin suuntaan ravintolaa viedään. Pinella on  taatusti kiinnostava makumatkakohde jatkossakin.”

Pinellan kärkikaksikkoa yhdistää sattumalta muukin kuin rakkaus ruokaan. Kummaltakin löytyy nimittäin kotijoukoista leivonnan huippuosaamista. Lauran Islannista kotoisin oleva avopuoliso Orri Arnórsson pyöritti Vestmannasaarilla omaa leipomoaan ja oli siellä erityisen tunnettu hapanjuurileivistään. Kimin avopuoliso Pinja Paakkonen on puolestaan kondiittori ja Suomen kokkimaajoukkueen jäsen. ”Meitä molempia työt seuraavat aina kotiin siinä mielessä, että kokkaus ja leivonta ovat päivänpolttava puheenaihe vapaa-ajallakin”, Laura nauraa. Ehkä myös Pinellassa päästään vielä nauttimaan näiden tukijoukkojen inspiroimista herkuista.

Ravintolapäällikkö Laura Vähätalo

Laura Vähäkallio | PinellaTimanttinen asiakaspalvelu on lähellä Lauran sydäntä. ”Olen aina ollut kiinnostunut erilaisista tavoista kohdata asiakkaita”, Laura kertoo. Kokemusta onkin kertynyt niin fine dining -tarjoilusta kuin cocktailien pakertamisesta yökerhoissa. Pinellan uusi ravintolapäällikkö nauttii alan hektisyydestä. Siksi Laura onkin viihtynyt mm. useamman kesän Aurajoen jokilaivoilla sekä pikkujoulusykkeessä kauppatorin kupeessa. Kaupunki on siis Lauralla hyvin hallussa – Turun ravintoloiden asiakkaat ovat tulleet tutuiksi useassa eri osoitteessa vuosien varrella.

Erilaisen näkökulman asiakaspalvelun toteuttamiseen Laura sai toimiessaan Sunborn Cateringin myyntineuvottelijana. Myyntityön ohella hän oli mukana tapahtumien tuotannossa. Tärkeintä oli miettiä, mikä asiakkaita tosissaan houkuttelee ja miten tuoda lisäarvoa erilaisiin tapahtumiin ruoka- ja juomatuotteen muodossa. Sekä luonnollisesti hyvän asiakaspalvelun avulla!

Asiakaskohtaamiset ovat olleet Lauralle aina työn parasta antia, vaikka kyseessä olisi ison massatapahtuman, kuten Tall Ships Racen tarjoilujen organisointi tai oman leipomon tuotteiden tarjoilu pienessä islantilaisessa kalastajakaupungissa. ”Ravintolatyössä on loppujen lopuksi kyse asiakkaan ilahduttamisesta – on hienoa päästä osalliseksi onnistuneeseen kokemukseen.” Lauran motto ei siis yllätä, se on nimittäin ”ilon kautta!”

Keittiömestari Kim Mustonen

Kim Mustonen | PinellaKim on Pohjois-Karjalan ammattiopiston kokkikoulun kasvatti, joka vietti nuoruutensa Nurmeksessa luonnon keskellä, kalastaen ja pienriistaa metsästäen. Ravintola-alalla Kim on viihtynyt nuoresta asti – 15 vuoden kokemukseen kuuluu niin tiskarin, baarimikon kuin portsarinkin pestejä. Pinellaan Kim siirtyi helsinkiläisestä Michelin-ravintola OLOsta.

Noin seitsemän vuotta sitten Kimin tie vei ensin Helsinkiin ravintola Groteskiin. Intoa riitti tuolloin myös taitojen hiomiseen vapaa-ajalla – Kim olikin tuttu kasvo sekä Michelin-tähdellä palkitussa ravintola Askissa että ravintola Postressa. Sama into on ajanut miestä mitä kaukaisempiin kohteisiin, eikä lomailulle juuri ole jäänyt aikaa.

Maailmanvalloitus alkoi Australiasta, missä Kim työskenteli mm. Sydneyn parhaimpana ravintolana tunnetussa Bentley Restaurant & Bar:ssa ja huippuvegeravintolassa Yellow:ssa. Suomen tukikohdaksi muodostui sen jälkeen Michelin-ravintola OLO, joskin kesälomat vierähtivät jälleen uutta oppien Michelin-ravintoloissa Lontoossa ja New Yorkissa. OLO:n vuosina Kim pääsi myös kokkivierailulle mm. Japaniin ja Itävaltaan ja välillä hän vietti puoli vuotta Etelä-Korean keittiöissä työskennellen.

Mistä kumpuaa tämä kaikki energia ja reissuinto? ”Intohimoni vapaa-ajalla on oppia uusia asioita, jotka liittyvät ruokaan. Ja tietysti herkuttelu! Siksi kai vietän lomallakin mielelläni aikaa keittiössä”, Kim nauraa, ja mainitsee motokseen ”aina on aikaa herkutella”.

Pinellassa tapahtuu